گل قهر
خانواده: Leguminosae
نام علمی : mimosa pudica
اسامی متداول: گل قهر، گیاه حساس (sensitive plant) ، گیاه خجالتی، گیاه قلقلکی (Tickle me plant)
مبدا:برزیل. امروزه در بخشهایی از آسیا وافریقا و امریکا هم به عنوان گونه غیر بومی و مهاجم مشاهده میشود.
گل قهر بوته ایست رونده (خزنده-بالارونده) که در صورت استفاده از قیم تا ارتفاع یک متر رشد کرده و حدود 2 متر از فضای اطراف را نیز اشغال خواهد کرد . ساقه های آن چوبی و قرمز-قهوه ای رنگ وپوشیده از خارهای خمیده و انحنا داراست. شاخه ها ظریف و انعطاف پذیر بوده و توسط جفت برگهای 3-12 میلیمتری دوقسمتی در 15-25 ردیف پوشیده میشوند. گلها صورتی رنگ ومتشکل از گلبرگهایسوزنی شکلی هستند که در مجموع ساختاری کروی شکل را تشکیل میدهند.
نگهداری:در نواحی گرمسیری و در فضای باز گیاهیست مقاوم که بعضا بواسطه سرسختی به گونه مهاجم هم مبدل میشود اما نگهداری طولانی مدت در منزل نیازمند دقت و توجه به نیازهای این گیاه است.مهمترین دلیل توجه دوستداران گل و گیاه به این گونه، توانایی حرکت ودر واقع عکس العمل نشان دادن به محرکهای خارجیست.برگهای این گیاه در صورت لمس شدن یا لرزش (ورزش باد،بارش باران و ...)به سرعت از محل اتصال به شاخه ها جمع و روی هم "تا" شده و شاخه ها نیزحالت افتاده و پژمرده بخود میگیرند و در چنین شرایطی خارهای گیاه کارایی بیشتری پیدا میکنند.بنابراین بنظر میرسد که هدف از این نوع عکس العمل به لمس و لرزش ، محافظت و پیشگیری از خورده شدن گیاه توسط جانوران گیاهخوار و به عبارت بهتر حفاظت دربرابر دشمنان طبیعی باشد.البته لازم به ذکر است که این گیاه در برابر گرمای زیاد و تاریکی هم عکس العمل مشابهی از خود نشان میدهد.
نور:آفتاب/نیم سایه.(در نواحی گرم و خشک میبایست از گیاه در مقابل آفتاب ساعات گرم روز محافظت کرد.)
رطوبت: متوسط
آبیاری:خاک را مرطوب ( و نه خیس و باتلاقی) نگهدارید.این گیاه به آبیاری بیش از حد حساس است.
ترکیب خاک: بهتر است برای نگهداری،از خاکی غنی از مواد آلی استفاده کنید.یکی از مهمترین مسایل در مورد بستر گل قهر،توجه به زهکش و در واقع تهویه مناسب خاک است.
- بستراین گیاه میتواند شامل دو قسمت پیت یک قسمت پرلیت(یا ماسه)و دو قسمت لوم باشد.
تغذیه:در طول فصل رشد،تغذیه هفتگی بوسیله کود مایع با نصف غلظت توصیه شده روی لیبل و در طول فصل استراحت در صورت لزوم میتوان بصورت ماهیانه اقدام به تغذیه مصنوعی گیاه کرد.
نکته :نکته جالب در مورد این گیاه توانایی جذب مستقیم نیتروژن از هوای اطراف است که از این طریق،گیاه امکان زندگی در خاکهای فقیر(به لحاظ نیتروژن)را نیز خواهد داشت.
آفات :گل قهر میتواند توسط انواع آفات،من جمله:مایتهای عنکبوتی قرمز،شپشک آرد الود و تریپس مورد تهاجم قرار بگیرد.توجه داشته باشید که برای کنترل آفات این گیاه نباید از صابونهای ضد حشره استفاده کرد چرا که استفاده از این نوع محصولات باعث سیاه شدن و خرابی برگها میشود.
تکثیر :روش اصلی تکثیر این گیاه از طریق کاشت بذر است اما تکثیر از طریق قلمه گیری در فصل تابستان نیز محتمل است.