مراقبت از گل و گیاه
نخستين نكته در نگهداري گل ا ينست كه حتما هرروز آب گلدان را عوض كنيم . هر يكي دو روز يكبار به اندازه يك يا دو سا نتيمتر از انتهاي ساقه گلها رابا يك كارد يا چاقوي تيز قطع كنيم و مخصوصا سعي كنيم كه اين برش بصورت اريب باشد. بهتر است كه اين برش در داخل آب صورت گيرد تا هوا وارد نسج ساقه گل نشود.
برگهاي آن قسمت از ساقه گياه را كه در آب قرار ميگيرد جدا كنيم و هنگام تعويض آب گلدان ، ساقه ها را زير آب شيرشستشو دهيم . اگر مواد غذائي مخصوص گلهاي شاخه اي در اختيار داريم از آن استفاده نمائيم و اگر در اختيار نداريم ، عده اي معتقدند كه انداختن يك حبه قند ميتواند موثر باشد. يك قاشق سركه يا كمي نمك نيز براي بعضي از گلها مفيد خواهد بود . موارد اخير را بايد شخصا در مورد گلهاي مختلف تجربه كنيد.
اضافه كردن يك تا دو قطره مايع ضدعفوني كننده در آب گلدان ميتواند مانع از بدبو شدن آب گلدان شود.
گلها در محيط خنك ، سايه و دور از گرد خاك و بخارهاي مواد غذائي يا مواد شيميائي دوام بيشتري خواهند داشت. اگر گلها بطور غير طبيعي پژمرده شده اند ميتوانيد آنها را ا ز گلدان خارج نمائيد ، دو سه سانتيمتر از انتهاي ساقه هارا با برش اريب قطع كنيد و سپس آنها را به مدت نيم ساعت در يك ظرف پر از آب سرد بيندازيد و سپس به گلدان باز گردانيد.
مراقبت از گیاهان
زندگي گياه به 5 عامل بستگي پيداميكند : 1- حرارت 2- نور 3- هوا 4- آب 5- غذا
حرارت - گياهان نياز به هوا و محيط گرم دارند مشروط بر اینکه دو عامل نور و رطوبت هم متناسب با آن باشد. در فضاي آپارتمان كه نور و رطوبت نسبت به فضاي گلخانه ها كمتر است طبعا گرما حتي ميتواند منجر به رشد كم گردد.
بيشتر گياهان در هواي متناسب با زندگي انسان(آپارتمان) بخوبي رشد ميكنند. اما آنچه براي گياه بسيار نا مطلوب خواهد بود تغييرات سريع درجه حرارت ميباشد و هرچه اين تغيير حرارت ناگهاني تر باشد آسيب بيشتري به گياه ميرساند.
درجه حرارت لازم براي گياهان مختلف بين 5 تا 40 درجه سانتيگراد متفاوت است.
نور - هيچ گياهي در تاريكي كامل نميتواند دوام بياورد . گياهاني كه داراي برگهاي ضخيم با رنگ سبز تيره هستند کمی نور را تحمل میکنند و در مقابل گياهاني نظير كاكتوس ها و شمعداني و حسن يوسف بيشترين نور را نياز دارند. در اطاقهاي كم نور رنگ روشن ديوار ها و سقف براي گياه بهتر از رنگهاي تيره خواهد بود. گياهان اغلب سر بسوي منبع نور (معمولا بسمت پنجره ها) خم ميكنند. اگر اين گردش كنترل نشود ممكن است گياه کج و زشت شود و در مواردي تعادل خود را از دست بدهد . بهتر است هر چند روز یکبار، گلدان را کمی بچرخانیم.
هوا - هواي تازه كه با باز كردن در و پنجره به گياه داده شود باعث مقاوم شدن ساقه و همچنين مقاوم شدن گياه در برابر بيماري ها ميگردد. اما گیاه نباید در معرض کوران هوا قرار گیرد. همچنين اگر تفاوت درجه حرارت اطاق با بيرون زياد است گياه نبايد مستقيما در معرض اين تغيير قرار بگيرد.
گازهاي مختلف كه ما از طريق بو آنها راحس ميكنيم نيز براي گياهان خوب نيستند اين گازها شامل بوي رنگ و تينر، دود بخاري و بوهاي ترشيدگي و فساد مواد و امثال آن است .
آب – آب گیاهان از طریق برگ ها تبخیر میگردد بنا براین هرچه تعداد و سطح برگها بیشتر باشد گیاه به آب بیشتری نیاز دارد. امااگر هر روز به گیاه آب دهید خاك گلدان هرگز خشك نميشود و راه تنفس ريشه ها مسدود میگردد. خاك قسمت ته گلدان كه ديده نميشود تبدیل به گل و لجن شده و گياه شروع به زرد شدن ميكند . اگر به تصور اینکه زرد شدن گیاه بعلت كم آبی است باز هم آب بيشتري به آن بدهید درواقع نابودي گياه را تسريع ميكنید وگیاه از سر مهربانی از بین میرود .
در از بين رفتن گياهان آپارتماني بيشترين نقش را آب دادن زياد بازي ميكند . در هوای سرد فاصله آبياري گياه بايد بيشتر (گاهی تا یکیار در هر 15 روز ) و در هوای گرم فاصله ها کمتر وگاهی تا سه بار درهفته باشد . زیاد و کم کردن این فاصله باید بتدریج صورت گیرد و ناگهانی نباشد.
گلدانهاي كوچك در فواصل كمتري بايد آبياري شود. اما جداي از آبياري، گياه به رطوبت نياز دارد كه فضاي اپارتمانها معمولا فاقد آنست . خيس كردن برگها و ساقه به هر طريق ممكن و به هر فاصله ممكن منجمله شستشو در حمام يا بيرون -- قرار دادن گلدان روی یک پایه در یک طشت آب ، اسپري كردن برگها و ساقه ( هر چه بيشتر بهتر) بنحوی که ته گلدان با آب طشت تماس نداشته باشد از جمله روش های رساندن رطوبت به گیاهان است.
غذا - گياهاني كه در باغچه ها هستند ريشه های آنها در جستجوي غذا آزادانه به هر سو پیش میروند. چنين امكاني براي گياهي كه در گلدان قرار دارد فراهم نيست و اگر مواد غذائي خاك گلدان مصرف شود كود دادن گلدانها ضرورتي انكار ناپذير است.
تركيب كود ، نوع گياهاني كه كود براي آن مناسب است و طريقه و زمان و فواصل زماني مصرف کود معمولا روي بسته هاي كود توضيح داده ميشود.
توجه : کود دادن به گیاه بیمار و یا زياده روي در مصرف كود ميتواند گياه را بكلي از پا درآورد. بنابراين بايد نحوه و ميزان مصرف را كه روي بسته كود توضيح داده ميشود كاملا رعايت كرد.
علل و عوامل از بين رفتن گياه : 1- بي آبي 2- آب زياد 3 - سرمازدگي 4- آفتابزدگي 5- هواي زياد خشك 6- گرد و خاك زياد 7- گازها 8- كمي نور