سوسک پوستخوار
سوسک پوستخوار
- سوسک پوستخوار یکی از مخرب ترین گروه های حشره در جهان است. به صورتی که بسیاری ازخسارتهایی که در جنگل هاودرختان موجود .در فضای سبز شهری دیده میشودبه علت حمله این سوسک میباشد.
- این حشره بیشتربه رنگ قهوه ای دیده میشوند. بزرگترین عضو این گروه طولی به اندازه ۸ میلی متر دارد. با وجود اندازه کوچک سوسکهای پوستخوار باهمکاری ویک حمله همه جانبه می توانندبر درخت غلبه کنند.دراین گونه از سوسکها ابتدا جنس نر واردپوست شده وخودرابه آوندهای آبکش میرسانندوباانتشارفرمون باعث جلب توجه دیگر سوسکهارامیکند. وبعد از آن جنس ماده راه خود به داخل پوست بازکرده وباجنس نر تشکیل یک حفره مینمایند ودرآن محل اقدام به تخم گذاری میکنند.پس از تفریق تخمها لاروها اقدام به هضم وتغذیه از آوندهای آبکش مینمایند ودرهمین حال حفره اولیه ایجاد شده رابا ایجاد دالانهایی گسترش میدهند وپس از گذراندن یک دوره شفیرگی به سوسک بالغ تبدیل میشوند که درنهایت حفر این کانالها به علت از بین رفتن آوندهای آبکش باعث مرگ درخت میگردد.
- علل شیوع:
- دوعامل عمده در جمعیت وگسترش سوسک پوستخوار موثر هستند: مهمترین عامل زند موثر بر جمعیت سوسک پوست دسترسی به غذا است است.که رابطه مستقیم با گونهای گیاهی میزبان ومورد علاقه این سوسک به ویژه درخت کاج دارد.
- ۱ -عوام زنده مثل زیست شناسی سوسک ، نوع، سن، و توزیع گونه های درختی.
- ۲ -عوامل غیر زنده مثل آب و هوا، محل جغرافیایی، بهمن، رانش زمین. عوامل آب وهوایی ،خشکسالی طولانی مدت وبادهای تندمی تواند به عنوان یک ماشه برای شیوع بیماری عمل کنند.
- مهمترین عامل موثر بر جمعیت سوسک پوست دسترسی به غذا است است.که رابطه مستقیم با گونه های گیاهی میزبان ومورد علاقه این سوسک به ویژه درخت کاج دارد.
- اثرات سوسک پوستخوار:
- سوسک پوست به عنوان “عامل تغییر” در داخل جنگل هایی که درختانی با میوه مخروطی دارند شناخته میشود.آنها نقش عمده ای تغییرات در جنگلها دارند.به عنوان مثال آتش سوزی یکی از عواملی است که پس از شیوع این آفت به شدت جنگل وفضای سبز را تهدید میکندوهمچنین مرگ ومیر درختان باعث تغییر اکوسیستم وازبین رفتن زیستگاههای جانوری میگردد.به طوری که میتوان گفت این آفت به شدت منابع حیاتی را تحت تاثیر قرار میدهد.
- راههای مبارزه وکنترل :
- کاهش جذابیت جنگل وفضای سبز با استفاده از گونه های درختی دیگر
- جلوگیری از فشردگی خاک ، حفاری، تغییر کلاس، برش ریشه یا مسطح سازی اطراف درختان . –
- عدم حذف مواد آلی (لاشبرگ)
- تقویت درختان با استفاده کود آبیاری
- حذف سریع درختان آلوده وسوزاندن آنها
- حذف کنده ها وسوزاندن آنها
- شناسایی درختان آلوده که قابلیت واستعداد تیماردارند.
- تشخیص زمان دقیق خروج سوسکهای بالغ جهت انجام سمپاسی با سمومی مثل دورسبان ،پرمترین، سوین…
- خودداری از استفاده از نمک یا علف کش ها در اطراف درختان
- آبیاری درختان تاعمق مناسب به ویژه درساعات اولیه صبح.