احداث فضای سبز در پشت بام

افزایش قیمت زمین در مناطق شهری باعث تجدیدنظر درباره فضای قابل استفاده در شهرهای بزرگ شده است به گونه ای که شهرداری ناچار است برای ارائه خدمات خود راه حل های دیگری را در نظر بگیرد که گاهی با مشکلات متعددی روبرو می شود. فراهم کردن فضاهای مناسب چه در ساختارهای زیرزمینی و چه در سطوح فوقانی خیابان، گران تمام می شود در نتیجه، ساخت و استفاده از فضاهای سقفی به عنوان یک ضرورت اقتصادی به زودی رشد خود را آغاز خواهد کرد.
اگرچه قرنهاست که جنبه های زیبایی و اجتماعی فضاهای سقف و کف مورد توجه قرار گرفته است، ولی ساخت و نگهداری  بیشتر ساختمانها به توجیه اقتصادی آنها بستگی دارد. رعایت جنبه زیبایی از نظر حفظ ظاهر در نمای سقف شهرهایمان امری بدهیهی و مسلم است. جنبه های اجتماعی آن نیز زمانی مشخص می شود که بین تراسهای ابتدایی  و محوطه های عمومی و تجاری پیشرفته دنیا مقایسه صورت گیرد. محوطه های سقف و کف اغلب برای روابط اجتماعی، نوعی فضای خارجی را پدید می آورند که در صورت فقدان آن در روابط بین ساکنان ساختمان، نوعی گسست اجتماعی پدید می آورد.
تفاوت های طراحی و ساختاری مهمی بین ساخت محوطه در سطح زمین و محوطه های بالای سقف به شرح زیر وجود دارد:
1- محافظت از تمامیت سقف و ساختمان
2- زهکشی مناسب
3- ایجاد یک محیط کشت سبک وزن با دوام
4- سازگاری با آب و هوا
5- آبیاری بهینه
6- انتخاب تجهیزات و مصالح ساختمانی و تآمین آب به عنوان یک عامل طراحی
7- ارئه راهکارها
8- ایمنی و امنیت عمومی
9- سهولت در امر محافظت
احداث فضای سبز در پشت بام های قدیمی با پیچیدگی های بسیاری همراه است بنابراین قبل از آنکه به شهرداری ها پیشنهاد احداث فضای سبز پشت بام را دهیم لازم است قبل از وقوع اتفاقات ناگوار، ضوابط ومقررات عمومی و اختصاصی برای آن تدوین شود در غیر این صورت تنها بسنده کردن به یک پروژه کارشناسی ارشد برای ورود به این مهم، پشیمانی به بار خواهد آورد. در زیر مواردی را که باید در این راستا مورد توجه قرار گیرد به طور خلاصه اشاره می شود.
محافظت از سقف وساختمان
مهمترین موردی که در هنگام ساخت فضای سبز سقف باید در نظر گرفته شود عبارتست از محافظت از تمامیت سقف و ساختمان زیر باغچه. بنا به این دلیل ، باید خواص ضد آب بودن و با دوام بودن مصالح به منظور جلوگیری از بروز هر گونه صدمه رعایت شود.
ساختمان سقف و ضد آب بودن آن، بخش لاینفکی از ساختمان است، در نتیجه از جمله وظایف یک معمار ناظر 1- تآمین ضدآب بودن سقف 2- محافظت از خاصیت ضدآب بودن در برابر آسیبهای مکانیکی 3- عایق کردن سقف به منظور ذخیره انرژی است.
ظریفت تحمل بار
حداکثر ظرفیت تحمل بار یک سقف توسط مهندس عمران تعیین می شود و نباید از آن حد تجاوز کرد.
عایق بودن نسبت به نفوذ آب
خاصیت ضدآب بودن سقف یکی دیگر از عوامل مهمی است که باید در حین طراحی یک باغچه سقفی در نظر گرفته شود. یک بخش رایج در سراسر سقف که تشکیل شده از چهار چوب ساختمانی یا بتون تقویت شده، که گاهآ به منظور هدایت فاضلاب و آب باران به راه آبهای سقفی، به صورت شیبدار ساخته می شود و یک لایه بتون سبک وزن برای محافظت از عایق بودن و غشاء ضد آب که ممکن است عایق در درون سقف ساختمان کار گذاشته شود به صورتی که لایه نهائی بتون سبک وزن به سمت راه آب شیبدار است.
مهمترین مورد در هنگام ساخت محوطه سقف یا کف یک ساختمان محافظت از سقف و کف در برابر آسیبهای ناشی از بار بیش از حد یا نشت آب می باشد.
1- معمار یا مهندس ساختمان باید پیش از طراحی و ساخت محوطه های کف و سقف ساختمان از اطلاعات کافی از تیاز گیاهان و شرایط رشد آنها برخوردار باشند برای دستیابی به این هدف همراهی و استفاده از یک کارشناس خبره فضای سبز ضروری است.
2- نواحی فوقانی سقف باید قادر به تحمل یک بار دائم با ظرفیت حداقل 150 esf باشد.
3- سقف باید کاملآ توسط یک غشاء ضدآب با خاصیت کشسانی مناسب پوشیده شود. باید از قیرگونی پرهیز شود.
4- بهترین سیستم زهکشی برای باغچه های سقفی استفاده از همان سیستم فاضلاب ساختمان است. بوسیله یک طرح ساده می توان یک حصیر زهکشی را در ورودی سیستم قرار داد.
تا حد امکان باید از استفاده از ساختارهای تثبیت کننده در دیرک سقف ونفوذ غشاء ضدآب پرهیز کرد.
زهکشی

زهکشی باغچه های سقفی باید به اندازه ساختمان سقف موثر باشد. بهترین روش زهکشی در باغچه های سقفی، زهکشی از درون سیستم زهکشی ساختمان می باشد. به این ترتیب دیگر به افزودن یک سیستم بزرگتر یا دو برابر کردن سیستم قبلی نیازی نیست مگر اینکه طراحی ساختمان چنین چیزی را از ما بخواهد. ممکن است راه آبهای اضافی سطحی روی لوله های مستقر در سطح سقف نصب شوند که این لوله ها خود به سیستم زهکشی سقف وصل هستند. راه آبهای سقفی باید طوری طراحی شوند که علاوه بر جمع آوری فاضلاب سطحی، آب مازاد زیر سطح جانبی را نیز تا حد امکان جمع کنند. محیط کشت مورد استفاده در سقف ها، تقریبآ نفوذ رو به پایین آب را تسریع می کند. زهکشی مثبت جانبی باید درون سطح زیرین خاک به سمت فاضلاب تعبیه شده باشد.
توجه به این نکته اهمیت دارد که درون محیط کشت هیچگونه گل و لجنی وجود نداشته باشد چرا که باعث لخته شدن روکش فیلتری و انسداد راه آب می شود.
این سیستم در نواحی دارای بارانهای شدید به خوبی پاسخ داده است .
محیط کشت سبک وزن
معیارهای اصلی ساخت یک محیط کشت مناسب برای باغچه های سقفی عبارتند از: سبک وزن بودن، توانایی در نگهداری مواد غذائی و رطوبت کافی برای رشد گیاه و توانائی در ایجاد یک ساختار سفت و در عین حال قابل زهکشی در خاک. خاکهای آماده مخلوط کردن در بازار وجود دارند ولی برای هر پروژه باید مخلوط خاکی مناسب را تهیه کرد.
در زیر ترکیب مشخصی برای این منظور ارائه شده است:
5/1 متر مکعب ماسه ریز تا متوسط (سایز الک شماره 18 تا 60 بدون شن)
5/1 متر مکعب 2-5 میلی متر پوسته صدف
به فهرست بالا موارد زیر را بیفزائید:
25-2 میلی متر پوسته درخت کاج نیترولیزه شده 10%
1 کیلوگرم کود نیتروفرم 38-UF ملایم یا معادل آن
75/0 کیلوگرم کود 20-20-6
1کیلوگرم سوپر فسفات تکی 0-25-0
5/0 کیلوگرم سولفات آهن
معمولآ به جای ریگ در بتون سبک وزن از پوسته صدف استفاده می شود، و به راحتی می توان آن را از سازندگان مواد بتونی تهیه کرد.
اصلاحات خاک:
هر گونه اصلاحی در مخلوط خاکی باید توسط آزمایشگاه معتبر تست شود.
مواد آلی نظیر کودها، به ویژه کودهای نیتروژنی و مواد دیگر محلول به تدریج طی آبیاری شسته می شوند و از بین می روند. همچنین ممکن است منابع آب عمومی فاقد کلسیم، آهن، منیزیم وگوگرد باشند. بنابراین جایگزینی دوره ای این مواد و مواد دیگر از طریق عملکرد سطحی ممکن است لازم باشد. تستهای سالیانه خاک باید توسط آزمایشگاه  های خاک شناسی انجام وند تا کمبودها تشخیص داده و جبران شوند.
وزن و عمق محیط کشت و گیاهان:
جدول زیر حداقل عمق خاک مورد نیاز برای انواع محیطهای کشت سقفی را نشان می دهد.
روشهای کاهش وزن:
اگر عمق خاک مورد استفاده بهینه باشد ولی دارای افزایش وزن باشد می توان از مخلوط های خاکی سبک وزن  استفاده کرد. با این حال اگر سیستم زهکشی زیرسطحی خراب شود و خاک اشباع شود، حتی از مخلوط خاک سبک وزن 3585 kg/m کاری ساخته نیست. اگر سقف قادر به تحمل بار به ابن سنگینی را نداشته باشد، باید در زیر محیط کشت حفراتی تعبیه شود. متداولترین روش ایجاد چنین حفراتی عبارت است از قالبگیری یک کف کاذب یا استفاده از بلوکهای بزرگ با چگالی زیاد از جنس استیروفوم.
آب وهوا:
باد ، آفتاب، سایه ودماهای شدید مانند خشکی ها و رطوبت های طولانی مدت، بارش برف و یخبندان، بیش از سایر نقاط یک ساختمان برای باغچه های سقفی مشکل زا هستند. حادترین مشکلات زمانی به بار می آیند که سرما و گرمای شدید وجود داشته باشد. در چنین مناطقی، تمام لوله کشیها باید کاملآ عایق شده باشند. وزن برف ویخ روی هم انباشته شده نباید از محدودیت های وزنی سیستم ساختمانی سقف تجاوز کند. در مناطق مستعد بارانهای شدید، باید برای جلوگیری از بروز سیل، زهکشی های سطحی و زیر سطحی مناسب وسریعی فراهم شود. حتی در مناطقی که این محدوده ها تقلیل یافته اند، می تواند محدوده های موقتی در اثر بروز طوفان یا شرایط جوی خاص پدید آیند.
باد:
درختان ، ساختارهای عمودی، (نظیر فنسها ، دیواره هاو پایه چراغ ها ) و سایر عوامل مشابه باید طوری انتخاب و طراحی شوند که نسبت به صدمات ناشی از باد مقاوم باشند.
آفتاب و سایه:
محیط کشت باید متناسب  با سازگاریش با شرایط آفتاب و سایه انتخاب شود.
آبیاری:
مخلوط های خاکی دارای دانه بندی خوب و نسبتآ نازک که معمولآ در باغچه های سقفی بکار می روند نمی توانند برای گیاهان آب مناسبی فراهم نمایند. باید دقت زیادی مبنی بر جلوگیری از خشک شدن محیط کشت و وقوع صدمات به مواد گیاهی صورت گیرد.
نگهداری از گیاه:
گیاهان در هر فصل نیازمند نگهداری های خاص همان فصل هستند. توجه ویژه ای هم به هرس کردن درختان و بوته ها معطوف شود تا بین رشد شاخه و ریشه تعادل برقرا شود. نگهداری منظم نه تنها عمر گیاهان را افزایش میدهد بلکه از واژگونی گیاهان سنگین وزن در اثر وزش باد جلوگیری می کند. هر از گاهی باید فضای بین گیاهان خلوت شود تا باد بتواند از میان آنها عبور کند - به جز در نواحی که از گیاهان برای بادشکن استفاده می شود-
گیاهان در سقف ها و کف ها در ظروف مخصوص هم می توانند رشد کنند. ریشه های درختان و بوته های بزرگ بیشتر محیط کشت را اشغال می کنند و عرصه را برای انواع کوچکتر تنگ می کنند. ریشه های سطحی باید هر سال بررسی شوند و در صورتی که به رشد گیاهان کوچکتر آسیب می رسانند، هرس شوند. باغات سقفی باید بخوبی زهکشی شوند و گیاهان این چنینی نیاز به غذا و مراقبت بیشتری دارند. یک سال بعد از احداث، تمام نواحی تحت کشت باید تقریبآ با قطر 5 میلی متر از جنس مخلوطی مشابه با محیط کشت اصلی، خاک گیاهی دریافت کنند، این امر باید هر سال تکرار شود تا سطح اصلی شرایط رشد وکشت گیاه حفظ شود.
گیاهان پژمرده و بیمار باید به محض مشاهده تعویض شوند. معمولآ این گیاهان باید با انواع مشابه جایگزین شوند، مگر اینکه مشخص شود که یک نوع گیاه خاص قادر به رشد در شرایط موجود نیست. در پایان می توان نگهداری را تهسیل کرد به شرطی که گیاهان درست انتخاب شوند و نسبت به وزش باد و دخالت انسان مقاوم بوده، فاقد ریشه های مهاجم باشند و اندازه شان از یک حد مشخص بیشتر نشود . گیاهان زینتی اغلب بیش از حد مطلوب برای باغچه های سقفی رشد نمی کنند. با این حال طراحان باید در هنگام انتخاب گیاهان با شرایط جوی، خاک، و سایر شرایط زیستگاهی آنها توجه کنند.

میخک طلایی در شبکه های اجتماعی
پرداخت با کلیه کارتهای بانکی عضو شتاب
پرداخت آنلاین با تمامی کارت های عضو شتاب
تمامي حقوق اين وب سايت براي گلفروشي ميخك طلايي محفوظ ميباشد.